Lack, träolja och vax

Om lack för trägolv

Golvlack är en av de vanligaste ytbehandlingarna för trägolv. Lacker finns med flera olika glansgrader, från helt matt till högblank. Ett lackerat golv tål både slitage och kemikalier. Det är viktigt att du rengör och underhåller ett lackerat trägolv på rätt sätt.

Rengöring

Att tänka på när du rengör lackerade golv:

Det är enkelt att skydda dina trägolv. Genom regelbunden rengöring avlägsnar du damm och smuts innan de blir repiga, matta eller slitna.

Använd alltid minimalt med vatten när du rengör trägolv. Om du spiller mat eller dryck, torka omedelbart upp allt spill för att undvika permanenta skador eller fläckar.

Torka eller dammsug golven så ofta det behövs. Använd Bona Microfiber Pad för att torka bort damm och smuts som fungerar som sandpapper och skadar ytan. Använd Bonas milda Wood Floor Cleaner eller Bona Spray Mop för bästa resultat. Det är bara att spraya och torka av!

Använd inte allrengöring på trägolv eftersom det ofta lämnar kvar trista rester och du lätt använder för mycket vatten, vilket skadar trägolvet.

Underhåll

Att tänka på när du underhåller lackerade trägolv:

Om dina trägolv börjar se matta ut eller få små repor kan du använda Bona Wood Floor Refresher för att ge dem nytt liv. Refresher ger glans till matta trägolv och fungerar som ett skyddande lager mot slitage.

Om du har lagt ett trägolv på en plats med stor risk för vattenspill, till exempel i ett kök eller badrum, är det bra att använda refresher för att ge golvet extra skydd.

Refresher kan användas vid behov, vanligtvis några gånger per år. Se alltid till att golvet först är rengjort.

Om träolja

Behandling med träolja är mycket populärt eftersom det tar fram samma vackra utseende som många exotiska träslag har. Hos trägolv som behandlas med olja framhävs träets naturliga karaktär och värme. Träolja ger inget direkt skydd mot slitage men det hjälper till att stöta bort vatten. Det är en bra idé att tänka igenom vilka rum som är lämpade för oljade trägolv.

Det kan vara svårt att se och känna skillnad på ett oljat och ett vaxat trägolv. Ett vaxat trägolv är mjukare och lite halare än ett oljat.

Rengöring

Att tänka på när du rengör oljade trägolv:

Det är enkelt att skydda oljade trägolv. Genom att rengöra dem regelbundet avlägsnar du damm och smuts innan de blir repiga, matta eller slitna.

Använd alltid minimalt med vatten när du rengör oljade trägolv. Om du spiller mat eller dryck, torka omedelbart upp allt spill för att undvika permanenta skador eller fläckar.

Torka eller dammsug golven så ofta det behövs. Använd Bona Microfiber Pad för att torka bort damm och smuts som fungerar som sandpapper och skadar ytan. Använd Bonas milda Cleaner for Oiled Floors för bästa resultat. Det är bara att spraya och torka av!

Använd inte allrengöring på oljade trägolv eftersom det ofta lämnar kvar trista rester och du lätt använder för mycket vatten, vilket skadar ett oljat trägolv.

Om vax för trägolv

Golvvax skyddar mot slitage och golvet får samma utseende och värme som ett oljat golv. Den vaxade ytan gör att golvet tål kemikalier och slitage bättre än ett oljat golv. Det kan vara svårt att se och känna skillnad på ett vaxat och oljat trägolv. Ofta är ett vaxat trägolv mjukare och lite halare än ett oljat.

Rengöring

Att tänka på när du rengör vaxade trägolv:

Det är enkelt att skydda trägolv. Genom att avlägsna damm och smuts regelbundet förhindrar du att golven blir de blir repiga, matta eller slitna.

Använd alltid minimalt med vatten när du rengör vaxade trägolv. Om du spiller mat eller dryck, torka omedelbart upp allt spill för att undvika permanenta skador eller fläckar.

Torka eller dammsug golven så ofta det behövs. Använd Bonas milda Wood Floor Cleaner för bästa resultat eller Bona Wood Floor Spray Mop. Det är bara att spraya och torka av!